top of page
Skärmavbild 2023-09-26 kl. 17.04_edited.jpg
Sök

Så här illa är det - BAD!

Om man ska bry sig om Europamätningarna så ligger Sverige så långt efter att vi är klassad som "dålig" på inkludering av energigemenskaper. Inget kul rykte att leva med. Men det gör det så mycket lättare, det kan bara bli bättre! Nu finns en utredning på regeringens bord.




Det krävs att regeringen tar utredningen KN24/00357 på allvar och inser att människor på allvar är på väg mot ett beteendeskifte och behöver använda alla resurser som går att ta fram. Det finns ett 30-tal olika forskningsrapporter som tagits fram sedan 2019 då EU-direktivet för energigemenskaper och i en del av dessa, främst på tekniksidan, finns tydliga vägar på möjliggöranden. som kan kopieras och skalas upp. Det borde ha gett staten tillräckligt på fötterna för att sätta lagar och tydliga regelverk precis som de flesta andra EU-länder har gjort. En gåta att vi står där vi står.


Några exempel på andra länder vars energigemenskaper har stöttats finansiellt (som sig bör):


DANMARK: En förordning som antogs hösten 2022 ger Energistyrelsen möjlighet att bevilja bidrag för projekt som syftar till att säkra förnybara energiprojekt genom lokala gemenskaper. Det är möjligt att ansöka om finansiering för att:

- Sprida information; samt 

- Planera, etablera och organisera projekt kring produktion, leverans, lagring, flexibilitet och energieffektivitet.

Syftet med bidragsprogrammet är också att stödja projekt som visar hur energigemenskaper kan inkluderas i projekt som kan avlasta elnätet, samt att främja klimat-, miljö- och samhällsnyttor, samarbete mellan energigemenskaper och andra aktörer, och aggregering av energigemenskaper.


ÖSTERRIKE: Den österrikiska regeringen kommer att tillhandahålla upp till 4m euro för att stödja etableringen av energigemenskaper. Enligt EAG är installationer som ägs av REC berättigade att ansöka om investeringsbidrag för produktion av förnybar el och gas.

Medborgarenergigemenskaper (CEC) är också berättigade till stödscheman, särskilt investeringsbidrag för byggande, upprustning och utvidgning av anläggningar (solceller, lagring, vattenkraft, vindkraftverk och biomassa). Engångsinvesteringar kommer att beviljas för byggandet och utvidgningen av solcellsanläggningar och el-lagringssystem, samt för byggandet av nya vindkraftverk upp till 1 MW, beroende på den aktuella rankingen och de tillgängliga bidragen. Engångsinvesteringar är engångsbidrag för solceller och el-lagringssystem (upp till 1 000 kWp och minimum 0,5 kWh/kWp, respektive).


ITALIEN: Ministeriet tillhandahåller information om hur man får tillgång till finansiering.

I synnerhet specificerar 'Främjande av förnybar energi för gemenskapens energi och självförbrukning' att bevilja finansiering utan ränta upp till 100 % av berättigade kostnader för utvecklingen av energigemenskapen, och för små kommuner i byggandet av produktionsanläggningar för förnybar energi och energilagringssystem.


NEDERLÄNDERNA: Energisamhällen listas i energilagen som en ny aktör på energimarknaden sedan 2024. De kan nu dela egen-genererad energi inom en energigemenskap under sina egna förutsättningar. Detta leder till ett stabilare självkostnadspris, hjälper till att förebygga energifattigdom och skapar mer stöd för energiomställningen. De blir då det första landet i Europa som möjliggör energidelning för energisamhällen i kombination med en möjlighet för kommuner att positionera energisamhällen med den nya rättsliga grunden för 50 % lokalt ägande i lag.



bottom of page