
Solenergi är allmänhetens favorit bland vatten- vindkraft, kärnkraft och biobränsle Forskare i Göteborg frågar varje år allmänheten om vilka energislag Sverige ska satsa mer än i dag på. 77 procent svarar solenergi. Dock visar den årliga SOM-undersökningen att tron på solenergi har avtagit med 5% sedan fem år tillbaka.
Vid det senaste årsskiftet fanns det 252 000 elnätsanslutna solcellsanläggningar i Sverige. Enligt Energimyndigheten producerar dessa anläggningar cirka 3 TWh el och myndighetens bedömning är att solenergin kommer att öka så att 9 TWh el produceras år 2027. Solenergi har en viktig roll i en hållbar samhällsomställning. Många stadsplanerare, arkitekter och fastighetsägare ser byggnadsintegrerad solenergi som en av strategierna för att skapa energieffektiva områden och byggnader. Elbilar körs på solel och laddas oftast vid bostaden eller arbetsplatsen.
Vi står nu inför att nya EU-krav på byggnaders energiprestanda skall implementeras både i nybyggnad och i ombyggnad i Sverige. Långsiktigt kommer byggnader med låg energiprestanda att tvingas till stora investeringar för att säkra minskad klimatpåverkan och energieffektivitet. För att Sverige skall nå överenskomna mål och leva upp till dessa regler kommer allt fler byggnader både befintliga och nya att behöva investera i byggnadsintegrerad solenergi.
Nu efterfrågar fastighetsägare och arkitekter en bättre planeringsprocess.
De fastighetsägare som kan installera solenergi behöver få avsättning för sin elproduktion lokalt och de som inte har möjlighet att installera solenergi ska kunna dra nytta av andras. En ökad lokal energiförsäljning och energidelning kan underlätta samverkan mellan fastighetsägare och därmed leda till en mer effektiv och hållbar samhällsplanering i hela landet. Genom att samordna produktionen och konsumtionen av energi kan vi maximera resursutnyttjandet, minska kostnaderna och främja användningen av förnybar energi.
Svenska folkets åsikter om olika energikällor 1999-2023
Se SOM-rapporten från Göteborgs Universitet här
Intressant lösning i DI där Fastighetsägarna och White Arkitekter vill se följande:
1. Ta bort energiskatten på egenproducerad egenanvänd solenergi.
2. Staten bör ge tydliga direktiv till nätägare att snabba på anslutningsprocesserna och göra information om nätkapacitet fritt tillgänglig.
3. Förbättra planerings- och tillståndsprocesser för byggnadsintegrerad solenergi så att vi kan säkerställa en hållbar energieffektiv samhällsbyggnad.
4. Etablera fler energigemenskaper och skapa ett regelverk och stödjande åtgärder för att möjliggöra bildandet av energigemenskaper mellan fastigheter. Kommuner ska bidra i planeringen och underlätta för arkitekter att medverka i tidigt skede.
5. Bilars batterier som kan användas både för att lagra och mata ut el på nätet bör omfattas av samma ekonomiska stöd som andra batterier får.
Sverige blir ett ännu bättre land när solens strålar får hjälpa oss att tillverka el som används på många olika sätt, både för att fasa ut det fossila och för att ge privatpersoner och företag kraft att utvecklas.